כבר פרטנו כמה עובדות בלתי חשובות בעליל אך מעניינות לאללה על תפוזים. למשל, האם ידעתם שהתפוז קיים כבר לפני אלפי שנים והוא בכלל הכלאה בין מנדרינה ופומלה?
או, האם ידעתם שהרעיון להכין מיץ תפוזים בכמויות גדולות נולד ממש במקרה, כאשר בתחילת המאה ה-20 נוצר עודף של יבול תפוזים, שכמעט והלך לפח?
והנה עוד עובדה.
תפוז מכיל שפע של רכיבים תזונתיים אותם נמצא גם בפלחי התפוז הטעימים, אבל גם בשכבה הלבנה העוטפת את התפוז ובקליפות.
אז מה מתחבא שם בתוך התפוז?
קחו אויר, זה לא מעט.
אמרתם תפוז, אמרתם ויטמין C.
בתפוז אחד בינוני נמצא – שימו לב שימו לב – 100% מכמות ויטמין C שאנחנו צריכים לצרוך ביום! (עבור אדם בוגר).
כלומר, שאם אנחנו רוצים לצרוך כמות מספקת של ויטמין C (וזה כדאי, תיכף נראה כמה) – כל מה שאנחנו צריכים לעשות, זה לאכול תפוז.
אז למה ויטמין C חשוב כל כך?
ויטמין C שומר על בריאות השיניים וכלי הדם, ונחוץ לבניית החלבון קולגן – זה שאחראי על בניית הרקמות המחברות בין העצמות והשרירים ואפילו עשוי לתרום, לשמירה על רעננות עור הפנים.
ויטמין C גם עשוי לעזור מאד לפעילותה של מערכת החיסון, במאבקה המתמיד בזיהומים.
והנה עוד עובדה חשובה: האדם אינו יכול לייצר ויטמין C בעצמו, או לשמור על רמתו בגוף. כלומר, כל מה שאנחנו לא צורכים – פשוט נעלם.
זו הסיבה שחשוב לצרוך מדי יום כמות מספקת של ויטמין C.
איפה עוד נמצא ויטמין C?
ויטמין C נמצא בכמויות גדולות גם בירקות ופירות ירוקים כמו קיווי, פלפלים אדומים, והשיא? בגויאבה.
מן הסתם כבר שמעתם כמה סיבים תזונתיים טובים לכם.
הנה למה:
> סיבים תזונתיים יוצרים נפח בקיבה ולכן תורמים לתחושת שובע לזמן מה
> סיבים תזונתיים מסוימים (אלו הקיימים בתפוז) יכולים לסייע להורדת רמת הגלוקוז בדם (ולכן מומלצים מאד לסוכרתיים)
> סיבים תזונתיים יכולים לעזור במקרה של עצירות קלה
אז בטח תשמחו לדעת שתפוז, מכיל כמות נאה של סיבים תזונתיים (2.4 גרם ל-100 גרם תפוז).
איפה עוד נמצא סיבים תזונתיים?
בסובין חיטה, סובין שיבולת שועל, ירקות ופירות, דגנים וקמחים מלאים, קטניות ואגוזים.
אנחנו רגילים לחפש ולמצוא סידן במוצרי חלב וחלב צמחי – אבל מי אמר שאין הפתעות בחיים? – בתפוז יש סידן. למעשה, תפוז בינוני מכיל כ- 80 מ”ג סידן, שהם 8% מקצובת הסידן עבור אדם מבוגר.
למה סידן כל כך חשוב? סידן אחראי בין היתר, לבנות שיניים ועצמות חזקות ובעוד תהליכים רבים חשובים.
איפה עוד נמצא סידן? המקורות הגבוהים ביותר לצריכה של סידן הם מוצרי חלב ואיתם גם ירקות ירוקים, פירות הדר, טחינה (עדיף טחינה משומשום מלא), שקדים, דגים בעלי עצמות, ביצים ועוד.
הקרטנואידים הם אלה שנותנים לתפוזים את הצבע הצהוב כתום, ומעבר ליופי, הינם נוגדי חמצון חזקים שעשויים לעזור לנו לשמור על תקינות מערכת הראייה (בעיקר בלילה), מערכת העיכול, המערכת החיסונית והעור.
נסכם? גשו לקערה, קחו תפוז וים של יתרונות תזונתיים בדרך אליכם.